Går du med skjold

Går du med skjold?

Eller har du en tantepukkel?

Jeg havde på et tidspunkt en klient, som havde arbejdet mere end 30 år i psykiatrien. Hun kom til mig for at få afhjulpet en stivhed i nakken, som voldte hende mange smerter.


Meget sigende kaldte hun sig selv for en skildpadde, fordi hun med tiden havde udviklet et solidt skjold for at beskytte sig selv. Skjoldet var fæstnet i nakken med den bule, som også går under betegnelsen ”tantepukkel” – en øget runding af den 7. nakkehvirvel.


En ”tantepukkel” kan have mange forskellige årsager. Den kan være opstået over tid i et forsøg på at beskytte sig selv mod uforudsete farer eller for at skjule egen sårbarhed. Den kan også være udtryk for en dårlig arbejdsstilling foran computeren eller den kan være en kvindes forsøg på at skjule sin barm. Nogle har ovenikøbet skjold, som stammer helt tilbage fra dengang, de var børn, hvor de pga. et uhensigtsmæssigt familiemønster påtog sig en rolle, som de måske ikke var parat til.


I min klients tilfælde havde mange års arbejde med psykisk syge patienter, sat hende i en evig tilstand af beredskab. Det var samme frygt for at blive faldet i ryggen, som altid fik hende til at placere sig med ryggen mod væggen. På den måde kunne hun bedre forsvare sig, når truslen kun kunne komme forfra.


Få plads til dig selv

Den helt store gevinst ved at pille ved skildpaddeskjoldet og tantepuklen er, at du pludselig får mere plads til dig selv. Dit skjold er en rolle, du påtager dig. Når du frigør dig for puklen, bliver du også lettet for en byrde.


Min klient skulle øve sig i at tage skjoldet af, når hun ikke var på arbejde. Ved at åbne op og rette sig op, fik hun mere plads til sig selv. Hun kunne pludselig trække vejret frit, og hun blev bevidst om, at hun kunne træffe nogle andre valg. At hun kunne lægge sin rolle fra sig og holde fri. Helt konkret blev hendes nakke smidigere og resultatet var færre smerter.


En anden klient fik mod til at fylde noget mere. I hendes tilfælde gav det sig udtryk i, at hun skiftede det sorte tøj i sin garderobe ud med farver. Hun følte sig mere fri og modig, og det viste hun med en ny farvestrålende stil. 


Vil du også have mere plads til dig selv?

Kontakt mig og bliv tantepuklen og skildpaddeskjoldet kvit!