Kroppen er et spejl

Kroppen er et spejl

Kroppen er et spejl

Er du klar over, at din krop afslører, hvordan du har det? Dårlig kropsholdning kan skyldes, at du føler behov for at beskytte dig selv.


Kroppen er som et spejl: nådesløst og ubarmhjertigt. Som spejlet afslører hver en rynke, så sladrer din krop om, hvordan du egentlig går rundt og har det. Og hvis du ikke passer på, så bliver dit selvbeskyttende skjold til en indgroet vane, som kan give store problemer i det lange løb.


De svære følelser

”Det går fint”. Sådan lyder det tit, når to venner eller bekendte møder hinanden og spørger ”Hvordan går det?”


Langt de fleste af os er nemlig ikke særlig gode til at indrømme, hvis vi har det dårligt. Vi vil ikke være til besvær. Vi har ikke lyst til at udstille vores sårbarhed.


Det er da heller ikke alle, der er gode til at møde andres sårbarhed. Sandheden er ilde hørt, som man siger, og ja, det er krævende at tale om de svære følelser. Det tager tid. Det kræver nærvær.


Men faktisk vil de fleste gerne hjælpe. Det gør os ligefrem gladere at hjælpe andre. Det er bare de færreste, som har det dårligt, der tænker på, at de fratager andre muligheden for den glæde at hjælpe dem, når de kryber ind i deres skjold med et ”Det går fint”.


Skjoldet

Ofte ved vi ikke selv, hvad årsagen er, når vores selvbeskyttelse giver sig udslag i ondt i nakken, ondt i skuldrene, ondt i armene, eller at vi ligefrem føler, at vi har svært ved at trække vejret.


Det er helt naturligt, at vi bygger et skjold for os selv, hvis vi føler et behov for at beskytte os. Maven er vores bløde punkt og samtidig følelsernes centrum. Her er ingen ribben, der beskytter os. Når vi oplever det som farligt at blotte os, stikke brystkassen frem og møde verden, reagerer vi typisk ved at skyde skuldrene op og frem. Det er et tydeligt tegn på selvbeskyttelse, og en klokkeklar kilde til smerter i kroppen på længere sigt.


Når vi falder sammen i overkroppen, får vores lunger heller ikke den plads, der skal til, så vi kan trække vejret frit og ubesværet. Cirka en tredjedel af alle mine klienter har symptomer på, at de beskytter deres sårbarhed med dårlig kropsholdning.


Skal vi så gå med følelserne uden på tøjet?

Det er lettere sagt end gjort at åbne brystkassen og gå verden i møde med åben pande og alle følelser uden på tøjet. Så det er heller ikke det, jeg lærer mine klienter.


I stedet arbejder vi med en større bevidsthed om, hvornår skjoldet kan tages af. Hvis selvbeskyttelsen bliver permanent, vil kroppen før eller siden reagere med smerter. Er man omvendt bevidst om at flytte skuldrene tilbage og skyde brystet frem, når man føler sig tryg, så gør man sig selv og sin krop en kæmpe tjeneste.


Hvis skjoldet længe har været en fast bestanddel af vores krop, så er musklerne med tiden blevet kortere på forsiden. Vi arbejder derfor både med at løsne muskulatoren og åbne op ned til maven med en bedre vejrtrækning.


Tag skjoldet ned i ny og næ

Vil du arbejde med din kropsholdning og blive bedre til at undvære dit skjold?


Så er du velkommen til at kontakte mig. Du vil opleve, at dit skjold ikke alene beskyttede dig, men også var en tung byrde.