Lytter du til din krop

Lytter du til din krop?

Lytter du til din krop?

Eller er du én af de mange danskere, der går rundt med smerter et sted i kroppen? Og vender smerterne tilbage kort tid efter, at du har fået behandling eller massage? 


Rigtig mange finder sig i smerter og slår sig til tåls med, at det er alderen, der trykker og giver skavanker. Men sådan behøver det ikke være. Du behøver ikke finde dig i tilbagevendende smerter. Ofte handler det om, at du bliver bedre til at lytte til din krop.

 

Vi hører det først, når kroppen skriger

Et eksempel kunne være, at du har ondt i skulderen. Du forsøger dig med smertestillende medicin, et klippekort til massørens briks, og du får måske indstillet din kontorstol, så du sidder bedre på arbejdet. Hver gang tror du, at du nu har fundet løsningen på dine problemer – men efter kort tid vender smerterne tilbage, og alt er igen ved det gamle. Hvad gør du forkert?


Mange af os er utrolig dårlige til at lytte til vores krop. Vi har svært ved at opfange de små signaler, og først når kroppen skriger på vores opmærksomhed, opdager vi, at der er noget galt. Og selv på dette tidspunkt har vi svært ved at forstå vores egne smerter. For når det gør ondt i skulderen, så må det jo være skulderen, der skal behandles, ikke?


Det er ikke så mærkeligt, at vi tænker sådan. Sådan er vores sundhedsvæsen også struktureret. Man kan nemt få den tanke, at vi består af forskellige reservedele, så man kan nøjes med at behandle den del, der gør ondt.


På jagt efter bagvedliggende årsager til symptomerne

Sådan fungerer det bare ikke. Surprise! Vi er mere end summen af vores kropsdele. Der er rent faktisk en sammenhæng i hele kroppen – og imellem krop og psyke. Så selvom det kan komme som et chok for nogle, så kan en forkert fodstilling såvel som en traumatisk oplevelse være årsagen til dine smerter i skulderen.


For at komplicere sagen så er der ofte flere årsager til en smerte. For at løse problemet er det derfor en forudsætning, at vi går på jagt efter de bagvedliggende grunde til dine symptomer. Igennem årene har vi alle tillagt os både gode og dårlige vaner, og de dårlige vaner og oplevelser har det med at få nogle grimme konsekvenser i det lange løb.  


Gakkede gangarter

En kvinde kom til mig med smerter i lænden, som hun havde bøvlet med i længere tid. Allerede da hun gik ind i klinikken, lagde jeg mærke til hendes gang. Det viste sig hurtigt, at hendes tilbagevendende smerter skyldtes en tendens til overstrakte ben, og at hendes fødder pegede skråt ud til siderne, når hun gik. Hendes gang var ikke fjedrende, så ved hvert eneste skridt belastede hun lænden, fordi hun ramte jorden med strakte ben, når hun gik.


Når man har tillagt sig en uhensigtsmæssig gang som denne, så tilpasser musklerne sig, og den dårlige vane bliver stadig sværere at ændre. Og massage af lænden eller varmepuder ændrer ikke på den bagvedliggende årsag.


Vi gik i gang med en behandling, der løsnede de stramme muskler. Samtidig gav jeg kvinden nogle øvelser, som gradvis skulle få hende til at ændre sin gang. Hver gang hun rejste sig for at gå på toilettet, skulle hun gå med overdrevet fjedrende knæ. Det samme skulle hun gøre ½-1 minut ad gangen, når hun skulle ud at gå en tur. Det føltes som gakkede gangarter for hende, og det var rent fysisk også hårdt for musklerne at omstille sig. Men da hun kunne mærke, at smerterne i lænden lige så stille forsvandt, var det et kæmpe incitament for hende til at blive ved med at træne sin nye og forbedrede gang.


Er du parat til at lytte til din krop?

Når en klient kommer ind i min praksis, lægger jeg mærke til det hele menneske.

  • Hvordan er din kropsholdning?
  • Hvordan går og sidder du?
  • Hvor spænder du?
  • Hvordan slapper du af?


Jeg lytter selvfølgelig til, hvad du fortæller.

  • Hvordan oplever du selv dine symptomer?
  • Hvor har du ondt?


Men jeg gør dig også opmærksom på dét, du ikke selv er bevidst om.


Der er altid en psykisk side af en spænding

Jeg inviterer dig til at tale om det. Nogle vil gerne tale – andre har ikke lyst. Hvis man kommer med et ønske om at få smerterne i sin skulder til at gå væk, kan det være grænseoverskridende at begynde at tale om andre ting, der gør ondt i livet. Det respekterer jeg naturligvis. Nogle gange skal der lidt tid og tålmodighed til at indse, hvor skoen trykker.


Har du også smerter, som ikke vil gå væk? Det skal du ikke finde dig i! Du er altid velkommen til at kontakte mig. Jeg vil gøre mit ypperste for at hjælpe dig med at komme smerterne til livs – og hjælpe dig til at blive bedre til at lytte til din krop.